уторак, 31. август 2010.

BERTA AMBROZ - Brez besed


BERTA AMBROŽ "Brez besed"
(RTV Slovenija) 2007

CD - SLOVENIA

Pop / country / chanson










Karijera Berte Ambrož trajala je kratak vremenski period. U ondašnjoj Jugoslaviji, kao i na domaćem terenu, bila je nezasluženo zapostavljena, pa na neki način i neshvaćena i neprihvaćena. Posedovala je prijatan, osećajan vokal, a njene su interpretacije kod publike izazivale emotivne reakcije. Šira javnost je poznaje kao učesnika "Pesme Evrovizije 1966", gde je pevala pesmu Mojmira Sepea - "Brez besed". Bio je to jedan od najvećih takmičarskih uspeha interpretatora koji su u ono vreme predstavljali Jugoslaviju, a Berti je pripalo 5-to mesto.
Njeno prisustvo na ondašnjoj domaćoj zabavno muzičkoj sceni trajalo je u kontinuitetu od 1965-e do 1973-e godine, a pesme koje je u ono vreme izvodila, našle su se na ovom kompilacijskom izdanju, objavljenom 2007-e godine. Kroz 26 songova, prilično realistično, da se naslutiti put kojim je pevačica išla, kao i sam tok njene kratkotrajne karijere. Ono što je još važnije, kroz presek prisutnih songova "vidljive" su njene snažne vokalne mogućnosti, kao i ekspresivnost u samoj interpretaciji.
Na repertoaru je imala pesme Jožeta Privšeka (bio je njen najćešći autor), pomenutog Mojmira Sepea, Jureta Robežnika, Boruta Lesjaka, Borisa Kovačića, Vasje Repinca, Damjana Tozona, Dušana Parente, ali se ogledala i u priznatim klasicima kao što su: "Goldfinger", "Moonriver", "Alfie"...
"Brez besed", tako, još jednom podseća na lik i delo Berte Ambrož, verno vračajući slušaoca u jedno drugačije i svakako bezbrižnije vreme. Bez Berte Ambrož, slika o ex-YU, a naročito slovenačkoj zabavno muzičkoj sceni onoga vremena, bila bi siromašnija i nepotpunija.

Ocena: neocenjivo
www.rtvslo.si/zkprodaja


Нема коментара:

Постави коментар