недеља, 26. септембар 2010.

ZMAJEV REP - Sestop


ZMAJEV REP " Sestop"
( Založba Radio Študent ) 2010.

CD

Fusion/jazz rock - SLOVENIA











Sastav Zmajev Rep formiran je maja meseca 1998-e giodne. Prvi demo realizuju 2000-te, a prvi full-length 2003-e godine, i zvao se " Ogenj".
Zajedno sa aktuelnim uknjižili su tri albumska izdanja, a tokom vremena su razvijali i modifikovali svoj sound. Dolaze iz Bistrice ob Sotli, a na domaćem terenu, tačnije u lokalnom " Kulturnom domu" pomenutog mesta, snimili su tokom dvodnevnog seshna " live" album, kojeg objavljuje izdavačka produkcija " Radio Študenta". Zmajev Rep deluju u postavi kvarteta, a muzički predstavili su se sa varijantom fusion/jazz rocka.
Na samom izdanju se našlo 7 instrumentalnih tema, a sama postavljena izvođačka fusion opcija na momente više skreće u avangardnije vode, dok sa druge strane takođe apstrahuje rock idiome. Improvizacija je prisutna, ali ne po " svaku" cenu, i sam materijal je sačinjen od sklopova povezujućih ili postavljenih tema.Činjenica je da u manjoj meri Zmajev Rep kao sastav asociraju na etablirana jazz rock /fusion imena iz prošlosti, i uglavnom uspevaju da izađu iz zamke žanrovski klišeiziranih postulata. Ipak, čini mi se da je sama produkcija mogla biti donekle inventivnija, ili barem " rizičnija", jer same teme nezasluženo dinamički zvuče kao da su odsvirane/postavljene u jednoj ravnoj liniji. Zmajev Rep jesu intersantan akt, i videćemo na koji će se način u budućnosti razvijati....

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/zmajevrep

http://zalozba.radiostudent.si


JADRANKA JURAS - Sakura


JADRANKA JURAS " Sakura "
( Sedvex ) 2009.

CD -SLOVENIA

R' n' b/soul/pop/jazz












Na slovenačkom muzičkom nebu karijera Jadranke Juras traje u kontinuitetu već neko vreme. Startovala je prvobitno sa sastavom Planet Groove, u kojem je bila 4 godine, da bi kasnije nastavila solo.Poseduje akademsko jazz vokalno obrazovanje, ima i iskustvo pojavljivanja na " Eurosongu 2002" u Estoniji, gde je za Sloveniju nastupala kao back vokal, a u svojoj dosadašnjoj diskografiji, uknjižila je dva albumska izdanja. Prvo " Anima", objavljeno je 2006-e godine, a aktuelno " Sakura" tokom protekle 2009-e godine. Jadranka Juras je ozbiljan interpretator muzike koju izvodi, a u njenom pratećem sastavu su iskusni i vrlo kvalitetni muzičari. Ona nije samo pevačica, već takode i autor, a žanrovski njen pristup najviše je okrenut formi modernog r ' n ' b-a, u kojem ima dovoljno prostora za pop, soul i jazz uplive. Ozbiljna aranžmanska rešenja i ubedljiva interpretacija karakterišu albumski materijal u celini, a na izdanju se u pesmi " Ne zaluž ' si me " , kao gost pojavljuje Edo Maajka.
" Sakura " je album koje takode otkriva Jadrankina interesovanja za japansko spiritualno, te isto tako strip naslede, a sam cover CD-a uraden je u tehnički na interesantan način. Mala zamerka, inače da ponovim još jednom ovom ozbiljnom muzičkom produktu, može biti upućena suviše izraženoj orijentaciji ka klišeiziranoj manirističkoj želji da sama produkcija, kao i pomenuti aranžmani budu " ukalupljeni" u standarde savremene r' n ' b sheme.. Preporuka za češća preslušavanja mogao bi biti song "Ce ne bomo sami" , autorsko delo V. Kosovica.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.sedvex.si

www.jadrankajuras.net

www.myspace.com/jadrankajuras


2B - Frnikule


2B " Frnikule "
( Sedvex ) 2009.

CD - SLOVENIA

Pop














Iz malog mesta Vinica ( Bela Krajina ), dolazi sastav 2B.Osnovu benda čine braća Mihelic - Gašper, Primož i Jernej, a pre samog formiranja, postojali su ranije u nekim drugim varijantama. Tokom prošle godine, objavljuju album naziva " Frnikule", i to je ujedno njihovo debitantsko ostvarenje. 2B izvode neku varijantu ozbiljnijeg popa, obogaćenog složenijim aranžmanskim rešenjima, ali takode ne uklopljenog u sadašnje vreme.
Originalnost kao takva jeste prisutna, ali odsustvo izazovnijih aranžmanskih zahvata, kao i melodičnih fraza, teško da im mogu ići u prilog, ali i u većoj meri zainteresovati slušalački auditorijum. Na albumu se našlo 10 numera, od kojih song " Življenje je igra" je uraden u dve verzije, električnu i akustičnu. Iako 2B pevaju o svakodnevnim pojavama i okolnostima, nisu "narodski" bend u prenesenom značenju. Dominira materijal sporijeg tempa, iako se ne radi o klasičnim laganijim temama/baladama. I pored evidentnog truda, njihov album teško da kod same publike može imat relevantniju prohodnost, i jedva da izlazi iz okvira prosečnosti.

Ocena : 6 / 10
C / o : www.sedvex.si
www.myspace.com/2bsi

недеља, 19. септембар 2010.

CICA GORIO - Bice bolje


ČIČA GORIO " Biće bolje "
( One records ) 2009.

CD - SERBIA

Hard rock/rock














Iz Zaječara dolazi sastav Čiča Gorio kojeg predvode otac i sin - Zoran Stojkovič vokal ( ex - Mama Rock ) i Strahinja Stojković, solo gitara.
U grupi su još basista Niinoslav Panić i bubnjar Nikola Jovanović.Čiča Gorio su muzički na terenu hard rocka/rocka bliže 70's nego 80's opcijama, a važan naglasak dat je tekstualnoj formi, koja je u zabavno/folkloriziranoj varijanti, i trebala bi lakše dopreti do ukusa narodnih masa.
Tekstovi su urađeni u machoiistićko/šaljivoj formi, a prati ih gitaristički orijentisan hard rock u stilu ranih Black Sabbath, Zeppelina i sličnih varijanti. Ima i nekoliko balada, koje su postavljene po principu takođe nasleđa 70-tih godina, ali su vrlo ovdašnje, odnosno negdašnje, i nalik su songovima koje su Ex-Yu sastavi izvodili u pomenutoj dekadi. Aduti grupe su najverovatnije prva tri songa : " Srpkinja", "Švalerka" ,"Crni labud", mada je i ostatak materijala realizovan po identičnom principu. Nisam siguran da ovako postavljen i priređen materijal može zaintersovati novije rocku i hard rocku okrenute generacije, a starija publika teško da će uspeti da u njihovim pesmama pronađe nešto za sebe.

Ocena : 6 / 10
C / o : www.myspace.com/onerecordsserbia


петак, 17. септембар 2010.

ELEKTRICNI ORGAZAM - To sto vidis to i jeste


ELEKTRIČNI ORGAZAM " To što vidiš to i jeste "
( Dom Omladine Beograd ) 2010.
CD - SERBIA

Rock/psychedelic/post new wave













30-to godišnjicu postojanja, Električni Orgazam obeležava izlaskom novog albumskog izdanja. To je prvo studijsko ostvarenje, realizovano od 2002-e godine, i albuma " Harmonajzer", a izdavač je "Dom Omladine Beograd". CD se prvih meseci može kupiti samo uz pripaid pakete " Telekoma Srbija", a ako je verovati informacijama iz štaba grupe, kasnije će sama tehnička opremljenost CD-a sadržavati sve one elemente koje ima tkzv. " normalno" pakovanje.
Da ne bude zabune, za sada se CD može dobiti u slim pakovanju. A takođe kako informacije kažu, nekoliko meseci kasnije bi se sa bonusima dopunjeno izdanje, trebalo pojaviti i na drugim teritorijama Ex-Yu prostora.
" To što vidiš to i jeste " je album sa 7 numera, a kao autori pored Srdjana Gojkovića-Gileta, potpisani su i gitarista Branislav Petrović -Banana i povratnik klavijaturista Ljuba Đukić- on je pored pomenutog Gileta na određenim mestima i preuzeo vokalne linije. Album je snimljen u studiu " Go- Go", a uspešnu ulogu producenta obavio je Voja Aralica, koji za razliku od Koje ( sa prethodnog izdanja ) je dobro ukapirao psihologiju samih pesama i svega onoga što je bend u autorskom smislu želeo da kaže. Raduje, što je nakon dugogodišnje kreativne krize bend izašao iz autorskog ćorsokaka, i aktuelan album u dobroj meri pokazuje rešenost da se dođe do određenih promena. A, " To što vidiš to i jeste" je različit album od brojnih koje smo imali da slušamo tokom proteklih dvadesetak godina. Bend je ponudio jedan interesantan spoj svog od ranije prepoznatljivog viđenja rock i rock and roll pristupa, ukombinovanog sa psyhedelic i post new wave elementima, koje su na različite načine promovisani kroz ovde čute pesme.
Sami songovi su višeslojni, ali maniristički ne teški za slušanje, a uspešno se i izašlo iz tekstualne zamke " obraćanja teenage populaciji", koja je bila zaštitni znak brojnih prethodnih ostvarenja. " To što vidiš to i jeste " je album sa kojim bend može biti zadovoljan, videćemo na koji način i u kom smeru će teći dalje promocija...

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.domomladine.org


RAZNI IZVODJACI - Demo Masters 7


RAZNI IZVOĐAČI " Demo Masters 7 "
( PGP RTS ) 2010.

CD - SERBIA
Rock/ različite žanrovske forme











Angažman Vlade Jankovića-Jeta i Olge Kebdžije, urednika na beogradskoj stanici, popularnoj " 202"-ci, oko afirmacije novih sastava, dobro je poznat pratiocima dešavanja na srpskim muzičkim prostorima. Support sastavima tokom godina ide u dvojakom smeru, te pored medijskih aktivnosti, upriličavane su i koncertne, gde veliki broj novih grupa/aktera dobija šansu da se u kontinuitetu predstavi publici i zaintersovanom auditorijumu.
Manifestacija " Demo Masters" takođe ima svoj kontinuitet, a već je u propratnoj varijanti objavljen i 7-i CD, koji promoviše svežu krv srpske muzičke scene.
Poznato je da Jet i Olga više preferiraju rock i hard rock/metal formu, ali takođe uvek ima mesta i za one izvođače koji su žanrovski okrenuti drugim varijantama. Na albumu je predstavljeno 20 songova i isto toliki broj izvođača. Neki od prisutnih su od ranije na dobrom putu ka nazovimo to " široj" afirmaciji, poput zabavnih Kurira iz Pirota, bluesy oriujentisanih Cotton Pickers iz Mladenovca. teenagera Santos Brothers Band iz Bačke Palanke, epsko metaliziranih Uneven iz Beograda.Za verovati je da perspektiva stoji pred još ne malim brojem ovde prisutnih aktera, a dodao bih da pažnju treba obratiti na sastave kao što su : Neozbiljni Pesimisti iz Sombora, Kvazar i Raskršće iz Zrenjanina, te Uvertiru iz Novog Sada... " Demo Masters 7" nastavlja tamo gde su prethodne kompilacije istog tipa stale, promovišući nova imena, a naravno na bendovima je da vremenom , koliko je to moguće na najbolji način, odrade svoj deo posla.

Ocena : / ( neocenjeno )
C / o : www.myspace.com/hit202
www.facebook.com/hit202


среда, 1. септембар 2010.

KIRE MITREV and KIM BAND - The Best Of


KIRE MITREV & KIM BAND "The Best Of"
(PGP RTS) 2009.

CD - SERBIA

Funk/groovy/soul/fusion/jazz/pop











Tokom druge polovine 70-tih i prve polovine 80-tih godina, u Beogradu je radio sastav KIM. Ovaj naziv, u stvari, predstavlja skracenicu od imena i prezimena lidera grupe / autora i tromboniste - Kireta Mitreva. Pomenuti jazz muzicar, etabliran i kao studijski i sesn profesionalac, predvodio je KIM band, kroz ciju je postavu prosao veliki broj aktera. Objavili su i tri albumska izdanja, bili poznati kao izuzetni instrumentalisti, veoma cenjeni od strane kolega iz branse.
Sa druge strane, njihovi albumi nisu imali komercijalnog uspeha, a u dobroj meri predstavljali su autorovu teznju da, koliko je to moguce, izbalansira svoje jazz / funk / soul / groovy ideje i stavove sa nekakvim ovdasnjim pop pristupom i slusalackom prijemcivoscu. Mora se priznati da u toj i takvoj teznji Kire Mitrev nije u potpunosti uspeo, pa su veliki potencijali koje je njegova muzika fabrikovala, tek donekle bili iskorisceni. Medjutim, mnogo godina kasnije, u svetu se pojavila potreba za iskristalisanijom varijantom funk / groovy price i muzicke forme koja je u inostranoj javnosti poprimila oblike redefinisanja, ali takodje i trazenosti.
Sama zanrovska forma koja je u svojoj osnovi vukla funk / groovy elemente, imala je i u ono vreme znacajnu primenu u pesmama KIM banda i uloga sastava i u domacim okvirima tako dobija jedan novi analiticki aspekt. DJ-evi i kolekcionari, sirom sveta, prepoznali su u muzici benda vrednosti koje u ono vreme nisu bile adekvatno isticane i njihova tri albumska izdanja, koja ni tada nisu imala velike tiraze, postala su i u inostranstvu, ali i na domacem terenu - trazenom robom.
Nije sve, naravno, tako uspesno prevazilazeno od strane samog Mitreva i benda, kada govorimo o muzici koja se nalazila na njegovim albumima i jedan umereni, ali ipak kalkulantski pristup, takodje je bio primetan na snimljenim materijalima, upravo zbog pomenute potrebe da se ostvari odredjena komercijalnost. Ipak KIM Band su bili jedni od retkih, ako ne i jedini sastav na svejugoslovenskim prostorima, koji je funk / groovy i soul elemente provlacio kroz fusion i jazz pastiche, a da pri svemu tome zadrzi nekakvu u ono vreme afirsmisanu pop projekciju.
"The Best Of" je, ne samo zbog toga, vredno izdanje, kako za zanrovske sladokusce, tako i sve one koji imaju istrazivacki pristup prema muzickoj istoriji ovih prostora.

Ocena: 8 / 10
www.pgp-rts.rs


MOTHERFUNKY - Demo Record


MOTHERFUNKY "Demo Record"
(Self - released) 2008.

EP CD - BOSNIA & HERZEGOVINA

Nu metal/metal core/rap core/alter











Motherfunky su druzina iz Prijedora i ucesnici ovogodisnjeg drugog po redu "Nektar Demo Festa" u Banjaluci. Tokom prosle godine su u sopstvenoj reziji objavili Demo na kojem se naslo ukupno 4 songa: "Under pressure", "Why", "Did you", "Jump", koja bi koliko je to moguce realisticnije trebala predstaviti njihovu trenutnu (proslogodisnju) fazu.
Motherfunky su na terenu nekoliko zanrovskih formi, kroz koje se preplicu nu metal, metal core, rap core... Takodje, u njihovom pristupu se osecaju uticaji grungea, alter varijacija, a veoma je istaknut upliv 90-tih godina. Songove izvode na engleskom jeziku i oseca se svojevrsna strast, kao i volja, da sam materijal zvuci sto je moguce autenticnije i ubedljivije.
Moze se reci da su u maniristickom smislu postigli ono sto su hteli i prilicno su ubedljivi u vlastitim stavovima. Problem lezi u manjku originalnosti, sto narocito po njih moze predstavljati teret u buducnosti. Upravo metal core / nu metal sastava najvise na sceni ima takvih, koji lice jedan drugome, i veoma je potrebno da bend tokom dolazeceg vremena pronadje svoj autenticniji put.
Ostali detalji, uglavnom su realizovani na nacin koji potvrdjuje da sastav poseduje potencijal, kojeg samo treba malo bolje uobliciti.

Ocena: 7 / 10
www.myspace.com/motherfunkymusic
e-mail: bandmotherfunky@yahoo.com

INFEST - Christ Denial


INFEST "Christ Denial"
(Self - released) 2009.

EP CD - SERBIA

Thrash / death metal











Infest je dobro poznat (ako govorimo o srpskoj metal sceni) metal akt iz Jagodine i kontinuirano je aktivan od 2003. godine. Od nedavno u ponudi imaju i EP sa 3 numere, naziva "Christ Denial", koji najavljuje njihov dolazeci full-length. Do sada su, inace, objavili 2 Demo i jedno albumsko izdanje. Poznati su kao eksplozivan, energican i ubedljiv koncertni akt, gde pored evidentnog old school thrash / death pristupa, njihova muzika takodje apsorbuje dovoljno modernih tendencija.
Sve tri prisutne numere: "Onward To Destroy", "Back To The War" i naslovna "Christ Denial", imaju dovoljnu kolicinu brutalnosti i energije, koja je zacinjena snaznim svirackim detaljima i blast ritmovima. Infest su ponudili respektabilnu kolicinu "organizovane" brutalnosti sa modernim pristupom, i "Christ Denial" EP je ovog trenutka vrlo obecavajuce bendovo ostvarenje, pred izlazak dolazeceg albuma.

Ocena: 8,5 / 10
www.infestlegions.com
www.myspace.com/infestserbia

e-mail: infestlegions@yahoo.com


HEAVEN RAIN - Far And Forever


HEAVEN RAIN "Far And Forever"
(Moonwolf Records) 2008.

CD - BOSNIA & HERZEGOVINA

Melodic / power metal











Heaven Rain bi sigurno trebali biti nova velika nada banjalucke ne samo metal scene. Deluju u postavi kvinteta, a cine ga muzicari koji su imali i ranijeg iskustva. Tokom prosle (2008.) godine, snimili su i objavili album "Far And Forever", koji je uglavnom naisao na pozitivne recenzentske reakcije.
U osnovi, Heaven Rain su na terenu izuzetno melodicnog metala, ali sa jasnim power, kao i progressive uplivima. U zanatsko / tehnickom smislu, clanovi benda su se pokazali kao vrsni instrumentalisti, a u vecoj meri sam sound kao i aranzmanska resenja, bazirani su na zvuku klavijatura.
Na albumu se naslo 9 tema, vrlo dobrog kvaliteta, koje takodje prikazuju clanove benda kako su u poziciji da u tehnicko / realizatorskom smislu prihvate standarde ovog vremena. Ima u samoj postavci ovde cutih songova i AOR elemenata, mada se mora priznati da sadrzajnost samog autorskog opusa zasluzuje respekt.
"Far And Forever" je vise nego obecavajuce debitantsko izdanje banjaluckog sastava koje zasluzuje paznju javnosti orijentisane ka pomenutoj zanrovskoj formi.

Ocena: 8,5 / 10
www.myspace.com/heavenrain
www.monwolfrecords.com

HARD TIME - Live In Jabuka


HARD TIME "Live In Jabuka"
(Croatia Records) 2008.
CD
- CROATIA
Hard rock










Krajem prosle, 2008. godine, poznati zagrebacki sastav, kada pricamo o hard i heavy tendencijama, Hard Time, objavio je svoj cetvrti po redu album, prvi snimljen "uzivo". Inace, bend deluje od 90-tih godina, poseduje odredjena zvanicna priznanja, a frontman, Pista, jednako je aktivan kako u promociji vlastitog benda, tako i, generalno, rock kulture u Hrvatskoj.
"Live In Jabuka" promovise grupu Hard Time u raspolozenoj i dobroj meri "spontanoj" atmosferi, gde su priredjene pesme, takodje, imale svesrdnu pomoc publike, koja je zdusno ucestvovala sa clanovima renovirane postave u medjusobnoj interakciji. Hard Time su se predstavili sa 20 numera, pretpostavljam da su izabrane one najpoznatije iz njihovog repertoara, a imali su na bini i dvoje gostiju: Kresu Oremusa, koji je svirao usnu harmoniku na pesmi "Deja vu" i Eminu Arapovic, koja je pevala song "Radostan dan".
Sam pristup benda je na neki nacin interesantan i ne bas cesto vidjen, ako ga poredimo sa izrazom brojnih zanrovski slicnih aktova. Naime, Zagrepcani izvode varijantu hard rocka etabliranog tokom 80-tih i 70-tih godina, koji sa jedne strane ima jasan melodican vokalni pristup, a sa druge strane prljaviji i siroviji zvucni background. Takav odnos je u svojevrsnom dualitetu, ali on nikako ne predstavlja manu ili problem po bend, vec u punoj meri odslikava / karakterise njihov autorsko / izvodjacki stav.
Svi pomenuti elementi su u koncertnoj formi samo jace "izvuceni" i naglaseni i cini se da realisticnija slika o konceptu njihove muzike moze se dobiti ako ih slusate / gledate u zivoj varijanti. "Live In Jabuka" u pomenutom kontekstu realisticnije naglasava stavove grupe, potvrdjujuci ispravnost misljenja onih koji smatraju da prava vrednost ovog sastava "lezi" u koncertnoj "akciji".

Ocena: 7,5 / 10
www.hardtime-band.com
www.myspace.com/hardtimeband

EDEN - Eden


EDEN "Eden"
(Self - released) 2008.

CD - SLOVENIA

Melodic hard rock / AOR









Eden nisu noviji sastav na slovenackoj metal sceni. Nukleus benda je zajedno jos od teenagerskih dana, ali "prave" stvari su po njih pocele da se desavaju od 2000. godine. Ranije su se zvali Forgotten Eden, da bi kanije skratili ime u sadasnje. Prvo su snimili Demo (2005. godine) naziva "Forgotten Eden", da bi tri godine kasnije i njihov full-length ugledao svetlo dana.
Slovenci deluju u formaciji kvinteta i predstavili su se sa 10 + jednom bonus pesmom. Tehnicki, produkcijski, ali i maniristicki, uglavnom zadovoljavaju i, takodje bih dodao, da su clanovi postave dobro uigrani i usvirani. Njihovi materijali su uradjeni uglavnom u melodic hard rock / AOR varijanti, sa takodje evidentnim 80's hard rock i 70's rock tragovima. Po mnogo cemu muzicki podsecaju na svedske, ali i na skandinavske legende kao sto su: Europe, Treat i Pretty Maids, ali nazalost, sa druge strane, pate od evidentnog manjka originalnosti. Mozda pomenuti elemenat danas nije toliko bitan za zanrovske pristalice i fanove, ali za njihovu dalju karijeru - svakako jeste.
Takodje je vidljivo da su clanovi benda Eden ulozili puno napora u samu realizaciju albuma, i da ponovim jos jednom, maniristicki, njihov pristup je uporediv sa onim napred navedenim poznati, imenima. Ali, izrazena neoriginalnost, ovog momenta po bend predstavlja realan problem.

Ocena: 6 / 10
www.forgotteneden
www.myspace.com/forgotteneden
e-mail: forgotteneden@gmail.com

DRAGAN NIKOLIC - Sitio


DRAGAN NIKOLIC "Sitio"
(Ammonite Records) 2008.

CD - SERBIA

Flamenco / fusion









Domaca (srpska) muzicka scena deficitarna je izdanjima i izvodjacima koji su okrenuti flamenco zvuku. Njih istina, ima odredjeni broj, ali uglavnom se radi o tkzv. reproduktivcima, dok su u redjim slucajevima prisutni autori koji na ozbiljan nacin nastavljaju tradiciju pomenute muzicke forme.
Dragan Nikolic, rodjen 1961. godine, inace profesor klasicne gitare u Valjevu, vec duzi niz godina "komunicira" sa flamencom i njegovo iskustvo je veliko. Svojevremeno je predvodio grupu Los Gitanos koja je kasnije promenila ime u Duende. Sa pomenutim grupama odrzao je preko 500 koncertnih nastupa, od kojih vredi istaci pojavljivanje na flamenco festivalu u Bratislavi, 2001. godine.
"Sitio" je Draganov solo album kojeg je snimio zajedno sa grupom saradnika i koji na neki nacin promovise novo poglavlje u njegovom muzickom zivotu. "Sitio" se oslanja na tradiciju flamenco zvuka, Manitas de Plata - Paco de Lucia skole, ali je moderno izveden, postavljen, odsviran, aranziran i produciran. Primetno je Nikolicevo veliko iskustvo, a mastovita i sarenolika aranzmanska resenja dodiruju i druge elemente kao sto je fusion, kao primarni dodatak.
Improvizatorski segmenti su takodje uradjeni sa merom i stilom i "Sitio", kao album, u celini je izuzetno prijatan za slusanje, opustanje, ali i analiziranje.

Ocena: 8 / 10
www.ammonite.co.rs

BLACK GEORGE - Demo


BLACK GEORGE "Demo"
(Self - released) 2009.
CD-R - SERBIA
Melodic pop / power pop / rock











Black George je sastav iz Topole, koji predano radi i deluje od novembra 2006. godine. Veoma su koncertno i sviracki aktivni i jedan su od onih sastava koji se moze pohvaliti ucescem i priznanjima / nominacijama na brojnim ovdasnjim demo festivalima. U postavi imaju pevacicu izuzetno prijatne boje glasa koja se zove Sara Gajic, a njihova muzicka ponuda se oslanja na postulate pop price.
Dakle, Black George su pop bend, moze se reci da su stilski takodje "inficirani" 80's popom, power popom, ali su se sa svoje strane potrudili da zvuce koliko je to mogice moderno i da im pesme koincidiraju sa sadasnjim vremenom. Iako se na njihovoj MySpace stranici moze cuti veci broj pesama, aktuelan Demo ih promovise preko 3 numere: "1001 dan", "Gladni ljubavi" i "Rechi".
Melodicnost i slusalacka prijemcivost karakterisu Black Georgov materijal, a treba takodje reci da su im aranzmanska resenja obogacena i da nijedan izvodjacki detalj nije prepusten "slucaju". Uzivo, takodje zvuce malo "tvrdje" nego sto je to slucaj u studijskoj formi. Potencijali benda nisu mali i nadajmo se da ce u buducnosti biti iskorisceni na adekvatan nacin.

Ocena: 7,5 / 10
www.myspace.com/tripke