понедељак, 4. април 2011.

BOMBAJ STAMPA - Neka DJ odmah dole CJ


BOMBAJ ŠTAMPA
" Neka DJ odmah dole CJ "
( Dallas Records ) 2010.
CD - BOSNIA & HERZEGOVINA
Rock/rock and roll/pop

















Verujem da je brojne Ex-Yu rock/pop nostalgičare obradovala vest o reaktviranju nekada medijski istaknutog sarajevskog sastava Bombaj Štampa.
Grupa je delovala tokom druge polovine 80-tih godina i početkom 90-tih, objavivši dva albuma ( prvi 1987-e, drugi 1990-e ) koja su skrenula pažnju ondašnje javnosti, a sigurno da je uloga frontmana Branka Đurića-Đure, čija je glumačka karijera takođe bila u progresivnom razvoju pomogla da se o bendu više govori i piše. Bombaj Štampa nisu u ono vreme sve svoje adute, kao i dobro poziciju u javnosti iskoristili po sebe na najbolji mogući način, i može se reći da je njihova karijera tada bila tek polovično ostvarena. Na svoj način su izvodili rock sa jasnim rock and roll i pop pristupom, tekstovi su imali značajnu, sigurno i preovlađujuću ulogu, gde su jedan pozitivni gradski šmek i poruka sa sentimentalno / ironijsko / parodijskim / satiričnim uplivom karakterisali pesme koje su se nalazile na repertoaru. Bombaj Štampa kao sastav koji je izašao iz new primitivs okruženja izražajno je preuzimao pozitivne postulate pravca, što se takođe jasno ogledalo u konceptu samih pesama. Nakon puno puno godina, u drugačijem okruženju, i sa izmenjenijom slikom Ex - Yu realnosti, Đura i ekipa prvo najavljuju come back, a zatim i album kojeg objavljuju krajem 2010-e godine.
" Neka DJ odmah dole CJ " je luksuzno dizajnirano i upakovano izdanje, na kojem pomenuti Đurić i nerazdvojni muzički saputnik, gitarista Nedim Babović sa ekipom saradnika plasiraju 12 songova od kojih su 2 numere coveri. U muzičkom smislu Bombaj Štampa nastavljaju tamo gde su krajem 80-tih, početkom 90-tih godina stali, i gotovo da album zvuči kao da je recimo urađen neposredno nakon realizacije drugog albuma " Ja mnogo bolje letim sam " ( Diskoton, 1990 ). I sama produkcija Nedima Babovića je više postavljena tako da asocira na neka ranija vremena, kao i muziciranje grupe koje namerno na izdanju ima evidentan retro look.Ali, ali, ali ... sam ponuđeni materijal u idejno-kreativnom smislu ne donosi puno toga novog, nažalost bend ponavlja već davno ispričanu priču, i izgleda kao da je nedostajalo svežine i energije da sastav ponudi malo više uzbuđenja, autorske imaginacije , i nešto od ranije prisutnog šarma. Jednostavnije rečeno.... pesme nisu izlazile... i u poređenju sa prva dva albuma grupe, aktuelno ostvarenje predstavlja razočarenje i kreativni korak nazad... Mora se priznati da su tehnički detalji oko samog izdanja, pakovanja, bookleta... urađeni na visokom profesionalnom nivou, ali to nažalost ne pomaže lepšoj slici o muzici koju je ovde Bombaj Štampa isporučivala...Budućnost će pokazati da li će Bombaj Štampa sporadično medijski i koncertno delovati, ili su Djura, Nedim i saradnici odlučniji u stavu da vrlo ozbilno pristupe daljoj karijeri grupe....

Ocena : 6 / 10
C / o : www.bombajstampa.net
www.dallas.rs


Нема коментара:

Постави коментар