субота, 7. мај 2011.

RAZNI IZVOĐAČI - Ex Yu Electronica Vol. 1 : Hometaping In Self - management


RAZNI IZVOĐAČI
" Ex Yu Electronica Vol. 1 : Hometaping In Self - management "
( Subkulturni Azil ) 2010.
LP
Electronic/noise - FORMER YU COUNTRIES






Kompilacijsko vinilno izdanje Ex-Yu electronske muzike sigurno je bio važan događaj, koji je paralelno promovisan u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.
Autori i kreatori koncepta izdanja, Dušan Hedl ispred mariborskog " Subkultirnog Azila" i beograđanin Nenad Vujić, prihvatili su se obaveze ni malo lake dužnosti traženja, prikupljanja snimaka i arhivske građe koja je obuhvatala materijala, u ono vreme objavljivane na kasetama od strane aktera koji su delovali tokom 80-tih godina, pri čemu je " najprometniji" period bio na prelazu prve u drugu polovinu 80-tih godina.
Tako na ovom LP-u, čiji je tiraž 300 primeraka kroz 14 numera, novije generacije se upoznaju, a starije podsećaju, kako je to sve izgledalo nekad, kada su ovde nastajali prvi koraci electro ( ne komercijalnog ) pravca i trenda. Kako je sam Vujić na beogradskoj promociji istakao, slovenački aktovi koji su tada delovali i snimali, predstavljali su se sa tehnički sofisticirnijom produkcijom, Hrvati sa kombnacijom " divllje" i tehnički celishodnije upakovane priče, dok su srpski akteri uglavnom " slobodnije" tretirali electro formu kroz svoje radove, materijale i izdanja.
Na LP-u su tako predstavljeni radovi sa slovenačke strane sledečih umetniika i sastava : Mario Marzidovšeka, Študentsko Delawskog Rock Teatra V Opoziiji, Klopoteca, Electric Fisha, Kellera. Sa hrvatske strane prisutni su : Popošev, Roženfeld, Metropolis Trans, Monotonik, NEP, tu je jedini makedonski predstavnik - Andrei Gramatik, a od srpskih - P.P. Nikt, Kodagain, Larynx, Pagan Gadget. Generalno tehnički uslovi u ono vreme nisu predstvljali saveznike autorima, ali mnoštvo razno-rodnih ideja, pod stilova i " kombinacija" prisutno je u izrazu izvođača.
Nema sumnje da je važan dao istorije dat na uvid javnosti, i to na vinilu, što svakako dodatno raduje.....

Ocena : /
C / o : www.ljudmila.org/subkulturni-azil



Нема коментара:

Постави коментар