четвртак, 25. август 2011.

GOSPODIN PINOKIO - Buđenje


GOSPODIN PINOKIO
" Buđenje "
( Slušaj najglasnije! ) 2011.
CD
Alter rock - SERBIA







Niški sastav Gospodin Pinokio predstavljao je važnu pojavu na tamošnjoj muzičkoj sceni, pa i šire posmatrano tadašnjoj srpskoj underground i alternativnoj, ako govorimo o periodu 90-tih godina. Objavili su jedno kasetno izdanje - " Zdravlje i satira " ( 1993 ), i 2 CD-a - " Plašim se i neću" ( 1996 ) i " Zapažanja" ( 2000 ). Imali su unutar vlastitog delovanja određeni kontinutet, pa i kreativni razvoj, ali im je nedostajao " završni" udarac, koji bi im omogućio da se na neki način adekvatnije " etabliraju". Izvodili su neku svoju varijantu 90's obojenog alter rocka, vrlo energićno odsviranog i izvedenog, sa vrlo ličnim i jasnim tekstualnim pristupom. Teško ih je bilo u ono vreme uporediti sa drugm domaćim sastavima, ali ponoviću još jednom, njihov jak adut predstavljala je energija sa kojom su pristupali svojim pesmama, i koja je bila vidljiva i na njihovim " live" nastupima.
Kao što je to slučaj bio i sa velikim brojem drugih niških sastava, i Gospodin Pinokio nije uspeo da na željeni način plasira svoju karijeru, i sledio je period stopiranja delovanja . Na sreću, bend se ponovo aktivirao, relativno nedavno objavivši album za Franjićevu etiketu " Slušaj najglasnije!" koji predstavlja spoj oba CD-a, plus dodatak novog songa, koji otvara izdanje naziva " Mesec u škorpiji ".
Preslušavajući danas snimke benda, stiće se utisak da nisu ništa izgubili na vremenu, i čak se njihovo izvođenje kao i poruka vrlo eksplicitno uklapaju u sadašnji trenutak. Nadam se da niški bend ima dovoljno volje da se najpre pred sobom " dokaže", i koliko je to moguće " ostvari" u novonastalim okolnostima i okruženju....

Ocena : /
C / o : www.myspace.com/slusajnajglasnije



Нема коментара:

Постави коментар