четвртак, 15. септембар 2011.

THE MOTHERSHIP ORCHESTRA - Song For You


THE MOTHERSHIP ORCHESTRA
" Song For You "
(Ammonite Records/Free download) 2011.
CD - SERBIA
Brit pop/brit folk/indie pop/rock








Sastav koji je osnovan 2005-e u Požegi, jedan je od onih aktova koji deluju na domaćoj tkzv. indie sceni, za kojeg se može reći da imaju neklasičan žanrovski izraz. Takođe netipičan, jer je baziran na postulatima brit popa, ali i brit folka na prelazu 80-tih u 90-te godine, da bi na takvoj osnovi/platformi bend kojeg predvodi frontman i gklavni autor Lazar Šijak tražio u manirističkom smislu neki svoj put.
Njihova veoma obećavajuća 2 EP-a " Waking The Dead" ( 2006 ) i " Everything And Nothing Takes" ( 2007 ), pokazali su da se radi o intersantnoj " pojavi", koja na jedan da ponovim za ovdašnje uslove neobičan način tretira muzičku formu i pristup. Pojavili su se takođe i na izvikanoj, ali takođe neizostavnoj kompilaciji " Jutro će promeniti sve " ( PGP RTS, 2007 ) , kao jedan od onih sastava koji predstavljaju realnost i budućnost ovdašnje indie scene. The Mothership Orchestra sam imao prilike da gledam nekoliko puta, takođe i u njihovom rodnom gradu Požegi, i utisak je takav da kada poredimo " live" predstavu i bend u studijskoj varijanti dobijaju se dve različite slike.
Koncertno, imajući više " prostora", znaju da improvizuju, kombinuju, aranžmanski dodaju, a emotivno i energetski upotpunjuju svoje songove, koji u studijskoj formi mogu biti ( i jesu ) prilično ograničeni. Upotreba violine, harmonike i drugih dodataka prilično oblikuju i kolorišu zvuk, koji je vođen vokalnim istupima pomenutog Lazara Šijka." Song For You" je album na kojeg se dugo čekalo, ali koji čini se i dalje u potpunosti ne afirmiše na željeni način izražajnu postavku sastava. 9 ovde prisutnih songova su ozbiljno postavljeni, ali žanrovska definisanost i orijantisanost ka pomenutim brit. tendencijama prilično amortizuju emotivnu karakter autorskog dela. Neko bi takođe mogao reći da u određenim segmentima upadaju u zamku melodramatičmosti, ali mislim da je pomenuti " problem" rešiv, i opet ponavljam manje primetan u koncertnoj formi. " Ammonite Records" je izdavač "fizičke" CD varijante, a takođe se njihovo izdanje može i free downloadovati.
Čini se da jednu vrstu entuzijazma s početka njihove priče požežani nisu iskoristili na adekvatan način, i da sama karijera, odnosno tok iste se nalazi u nekakvom ćorsokaku. No, videćemo kako če se stvari po njih odvijati u neposrednoj budućnosti....

Ocena : 7 / 10
C / o : www.themothershiporchestra.rs




Нема коментара:

Постави коментар