петак, 23. децембар 2011.

GNILE DUŠE - Vse je v skladu s predpisi


GNILE DUŠE
" Vse je v skladu s predpisi "
(Subkulturni Azil/Fromt Rock) 2011.
LP
Punk - SLOVENIA









Ormoški sastav Gnile Duše bio je predstavnik prve generacije slovenačke punk scene. Predvodio ih je basista i vokal Davorin Bešvir, godinama kasnije poznat kao deo sastava Pridigarji. Delovali su u periodu 1979-83 godine, činjenica je da naročito u štajerskom okrugu nisu bili neprimećeni, čak šta više " krasila" ih je određena reputacija, ali u onom vremenu nisu uspeli da se diskografski ostvare.
Mnogo godina kasnije, uz podatak da su 2010-a i 2011-a godina naročito žive kada su u pitanju revivali brojnih starijih slovnačkih punk sastava, i Gnile Duše odlučuju da je, ako ništa drugo dobro vreme da se " oživi" njihov stari materijal i ponovo snimi. Tako je ekipa koju su pored pomenutog Bešvira ( bas i vokal ) činili Serećko Ritonja ( gitara ) i Tomaž Bolcar ( bubnjevi ) i koja je delovala u pomenutom periodu, jednim delom zamenjena i dodata ljudstvom kojeg čine : Domen Obličnik ( gitara ), Dušan Hedl ( gitara ), Kruno Karlovčec ( bubnjevi ), Marko Čuturilo ( bas ). Od stare postave ostao je Bešvir, a ovi su tokom ove 2011-e godine,u " Studiju na meji" snimili čak 26 songa, koji će se naći na vinilnom izdanju naziva " Vse je v skladu s predpisi". Nema šta, kolekcionarsko, te istorijsko/arhivski sigurno značajno ostvarenje ako govorimo o evoluciji slovanačkog punka, dostupno je i publici, kao i uvidu ne samo slovanačke javnosti.
Gnile Duše su izvodile sirovu i ogoljenu varijantu punka, karakterističnu za veći broj ondašnjih aktera nacionalne punk scene, ali sa jasnom socio/političkom porukom i stavom.Kratke pesme, jednosmerni, ali britki rifovi, vokal koji ide unisono sa gitarskom pratnjom, jasno,jako i bez puno mudrovanja. Akteri ove novonastale priče i benda su se potrudili da što autentičnije predstave muziku i materijal koju je ondašnji sastav imao na repertoaru. Koliko su u tome uspeli, odnosno koliko je on " verodostojan", verovatno da pravi odgovor znaju oni koji su pratili bend na njegovim počecima. No, i ovako jasno je da unutar punk žanra Gnile Duše nisu bili ni malo naivan sastav......čak šta više, njihovi songovi i danss zvuče ozbiljno i koliko je to moguće ubedljivo...." Vse je v skladu s predpisi" je važan dokument jednog vremena, i izdanje posebno intersantno kada govorimo o nastajanju i putevima slovenačkog punka....


Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.ljudmila.org




Нема коментара:

Постави коментар