недеља, 30. јануар 2011.

SASHO ZVER - Guitar Tales


SASHO ZVER
" Guitar Tales "
( Self - released ) 2010.
CD - SLOVENIA
Acoustic/fingerstyle/country/jazz













Sa muzikom slovenačkog gitariste Sashe Zvera, susrećem se tokom poslednjih nekoliko meseci već drugi put. Ovaj veoma talentovani i izuzetan gitarski stilista, poslednje vreme svog muzičkog delovanja provodi u USA. " Guitar Tales" njegovo aktuelno ostvarenje inspirisano je nasleđem fingerstyle sviračkog umeća i dobrim delom ostavštini takvig majstora, kao što je Chet Atkins. No, " Guitar Tales" koje se prilično razlikuje od Sashinog prethodnog CD-a, je takođe i izdanje preko kojeg on jasno pokazuje i promoviše svoje bogato instrumentalističko znanje. Teme su sličnog ambijenta, bogate raznovrsnim aranžmanskim uplivima. Ponuđeni materijal je prijatan za prosečno konzumenstlko uho, jednako kao i za žanrovske sladokusce, koji ovde mogu pronaći dovoljno intersantno postavljenih tema... Originalnost predstavlja neizostavan adut slovenačkog gitariste, čije aktuelno ostvarenje potvrđuje njegovu želju za kontinuiranim razvojem, kako u segmentu tehničkog/izvođačkog nasleđa, tako i na polju autorskog delovanja....

Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.sashozver.com

петак, 28. јануар 2011.

JINX - Diksilend


JINX
" Diksilend "
( Dallas Records ) 2010.
CD
Pop - CROATIA









Zagrebački sastav Jinx objavio je dugo očekivani album, naziva " Diksilend". Promociju izdanja prate i koncertne aktivnosti u regionu, što predstavlja i dobru priliku da se zaintersovana javnost i " uživo" informiše o aktuelnim izvođačkim vrednostima i aspiracijama grupe.
" Diksilend" je ostvarenje koje se dugo kuvalo i pripremalo, i u koje je uloženo puno energije i elena... Tekstovi priređeni na albumu pokazuju rešenost članova grupe da se suoči sa zrelijim srednjim životnim dobom, a jedna generalna izraženija ozbiljnost prisutna je na većem delu priređenog materijala. I dalje je u muzičkom smislu to neka njihova od pre etablirana varijanta melodičnog popa sa primesama drugih pop tendencija kao što su modern ili power pop, s tim da ovoga puta preovladavaju songovi umerenijeg srednjeg tempa. No, nema neke euforije, radost je amortizovana, a sami songovi su znatno manje hitični no što je to bio slučaj na njihovim ranijim ostvarenjima. Sklon sam takođe mišljenju da u kreativnom smislu " Diksilend" po zagrebački sastav predstavlja korak nazad, pa i pad, i svakako jedno od manje inventivnih diskografskih ostvarenja, koje su u dosadašnjem toku karijee priredili... Produkcija ne uspeva da popravi stvari, a aranžmani su prilično anemični , dok bend svira sa vidljivom odsustvom energije.... " Diksilend" je u dobroj meri razočaravajuće izdanje benda, koje sa druge strane i ne mora puno da u nekoj negativnoj varijnati utiče na dolazeći deo karijere.. Koncerti su uostalom tu da eventualno potvrde kako je autorska kriza prolaznog karaktera....

Ocena : 6 / 10
C / o : www.myspace.com/jinxhr

ROZE POZE - Ko je rek'o rokenrol ?


ROZE POZE
" Ko je rek'o rokenrol ? "
( Self - released ) 2010.
CD
Rock - SERBIA











Poslednjih dana odlazeće 2010-e godine, beogradski sastav Roze Poze objavio je svoj novi studijski album naziva " Ko je rek' o rokenrol".
Bend kojeg praktično čine stalni tandem Željko Nikolić - gitara, vokal, autor i Vlada Ćalić - tekstopisac, poznat je u srpskoj javnosti najviše po svojim tkzv. stadionskim songovima i numeri " Daj gol". Roze Poze su krenuli sa radom tokom druge polovine 80-tih godina, i više puta imali su šansu da nešto više urade na tadašnjoj sceni. Ipak, uspeh je izostao, što iz ličnih/personalnih razloga i liderske neodlučnosti frontmana grupe pomenutog Željka Nikolića, što iz određenih okolnosti okrenutih nerazumevanju javnosti da prihvati u relevantnoj meri poruku benda. Poslednjih godina sastav uglavnom ne nastupa uživo, i sporadično snima albume, koji istina obiluju pozitivnom atmosferom, te iskrenim rokenrol reminisscencijama okrenutim ka 70's periodu.
I aktuelno ostvarenje upravo je jedan takav produkt, bogat otvorenim emocijama, sasvim lepo upakovanim songovima rock orijentacije, realističnim i nenapadnim tekstovima, i nekom tipično beogradskom urbanom pričom. Produkcija takođe ide u korak sa sadašnjim trenutkom, a nekoliko songova poseduju vrlo prepoznatljiv šmek, kao što su : " Tetoviraj me majstore", " Pravi me od blata", " Ja sam rokenrol na tvojim vratima"...
Roze Poze su jedan od mnogobrojnih ovdašnjih sastava koji svoju šansu nije iskoristio. Aktuelni album, neće mnogo toga promeniti ni u smeru njihovog statusa u javnosti, niti će bitnije uticati na njihov dalji tok karijere. Ipak, Nikolić i Ćalić potvrđuju da im ideje i inspiracija ne nedostaju, a u pomenutu konstataciju potvrdno se mogu uveriti svi oni koji budu dobronamerno proanalizirali aktuelni album grupe....

Ocena : 7, 5 / 10


четвртак, 27. јануар 2011.

FLUID UNDERGROUND - Decembar


FLUID UNDERGROUND
" Decembar "
( Self - released ) 2010.
Free download - SERBIA
Heavy / stoner / rock











Iz Vlasotinca, malog srpskog mesta dolazi sastav Fluid Underground, kontinuirano aktivan 6 godina. Do sada su objavili 4 albuma, a poslednji se zove " Decembar", i bend ga je dao na " slobodno skidanje". Fluid Underground su intersantan sastav, koji je muzički na terenu heavy/stoner tendencija sa jasnim rock uplivima i vidljivim vokalnim melodijskim istupima... Pevaju na maternjem jeziku, i sa prilično elana i volje se " unose" u realizaciju vlastitog materijala. " Decembar" je izdanje na kojem se može čuti više intersantnih ideja, zanimljivih aranžmanskih rešenja, više nego solidnog muziciranja. Može se reći da su momci iz benda pronašli neki svoj put i stil, koji istina još može biti dorađen u tehničkom smislu, i naročito produkciji, koja bi morala biti bolja... Ali originalnost je vidljiva, i to je najvažnije. Bend je uradio i obradu EKV songa " Zemlja", kojoj je dat autentičan pečat. Na grupu iz Vlasotinca treba obratiti pažnju, reč je o sastavu koji ima šta da kaže i ponudi....

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.reverbnation.com/fluidunderground

субота, 22. јануар 2011.

FLEGMA - Chainless


FLEGMA " Chainless "
( Self - released ) 2010.

Free download - BOSNIA & HERZEGOVINA

Various metal genres









Poznavaocima prilika underground metal dešavanja u regionu, nije nepoznat rad sastava Flegma. Koreni ovog benda koji dolazi iz Prijedora sežu u 1997-u godinu, kada su se zvali Ossuary . Tokom isprekidane karijere objavili su 3 Demo izdanja, svirali na puno manifestacija u okruženju, i vremenom izgradili stil koji predstavlja simbiozu više žanrovskih varijanti, kojima je naravno metal zajednička osnova. Njihov album " Chainless" može se slobodno " skinuti", a bend se predstavio sa 11 numera, koje izražajno balansiraju od doom preko psychedelic, do progressive idioma. Ima u njihovom pristupu takođe i death, kao i thrash varijanti, ali su one delimično potisnute. Sugestivno vokaliziranje, uigran sastav koji zvuči kao koherentna celina, hipnotizirana gitarska riff paljba, te songovi koji su lišeni nepotrebnog tehnicizma, karakteristika su ponuđenog materijala.
" Chainless" se sastoji od numera koji vam se polako, ali efektno uvlače pod kožu, i kojima ako ste pristalica pomenutih izražajnih opcija, jednostavno ne možete odoleti. Nisam siguran koliko je bend ubedljiv i u drugim segmentima karijere, ali u muzičkom smislu pokazuju da su zreo sastav koji itekako ima šta da kaže i ponudi.

Ocena : 8 , 5 / 10
C / o : www.myspace.com/flegmapd


BEZ PANIKE MOLIM ! - Vreme tmurne prošlosti


BEZ PANIKE MOLIM ! " Vreme tmurne prošlosti "
( self - released ) 2010.

Free download - SERBIA

Melodic punk rock/pop













Bez Panike Molim ! je bend koji dolazi iz Paraćina, formiran početkom 2009-e godine. Imali su nastup na " Plana Demo Festu", a svirali su takođe na domaćem terenu i okolini. Krajem 2010-e godine objavljuju Demo naziva " Vreme tmurne prošlosti" koji se može free downloadovati.
Paraćinci izvode neku svoju varijantu punk rocka, izraženo melodičnog, ali koji apsorbuje i vidljive pop dodatke. Pesme im govore o svakodnevnim pojavama koje ih prate, nisu tipičan " angažovan" sastav. Demo su snimili u skromnim tehničkim uslovima sa ritam mašinom koja pokriva bubnjarske deonice. Na izdanju se našlo 11 songova, otpevanih na maternjem jeziku, sličnog pristupa i slične kratke dužine trajanja.
Paraćinci bi morali vremenom da rade na mnogim tehničkim segmentima u cilju poboljšanja opšteg utiska, a samo neiskustvo je ovde i više nego primetno. Jači adut im može biti pomenuta melodičnost, no videćemo kako će se stvari po njih odvijati u neposrdnoj budućnosti.

Ocena : 6 / 10
C / o : www.myspace.com/bezpanikemolim


SCATTERED - Introspection


SCATTERED " Introspection "
( Self - released ) 2010.

Free download
- MACEDONIA
Heavy/progressive/thrash metal










Iz Struge dolazi sastava Scattered, koji deluje u formaciji kvinteta. Postoje već neko vreme na makedonskoj underground metal sceni.
Diskografski su se prvo najavli realizacijom Demo izdanja sa 4 numere, naziva " Liberation". Pomenuti Demo mogli su nabaviti kupci poznatog makedonskog fanzina " Vampyr". Krajem septembra 2010-e godine realizuju full-length, naziva " Introspection", koji se može free downloadovati. Scattered ćine muzičari tehnički solidno " potkovani", koji predano izvode svoj autorski materijal. Songovi su na engleskom jeziku, a sama muzika predstavlja kombinaciju heavy, thrash i progressive elemenata. Ne može se reći da su specijalno inovativni, ili originalni, mada je vidljiv i očigledan napor da na kraju sve zvuči i izgleda maksimalno profesionalno. Ritam sekcija u miksu zvuči prilično neubedljivo, a činjenica je da i sama produkcija ne uspeva da zadovolji u većoj meri. Aranžmanska rešenja nisu dovoljno ubedljiva, maniristički su slična, a i sam materijal nije kvalitetno takav, da ćete mu se vraćati više puta.. Trud od strane članova grupa je vidljiv, ali je efekat nažalost ograničen....

Ocena : 6 / 10
C / o : www.myspace.com/scatteredmk


HOBSON' S CHOICE - Indivisible


HOBSON' S CHOICE " Indivisible"
EP

( Self - released ) 2010.

Free download

Hardcore - BOSNIA & HERZEGOVINA











Sa tradicionalno interesantne tuzlanske scene dolazi sastav Hobson's Choice, aktivan od 2005-e godine. Do sada su zajedno sa aktuelnim objavili ukupno 3 EP-a, i to sledećim redom : " Dysfunctional Family" ( 2007 ), " With Brute Force " ( 2009 ) i " Indivisible" ( 2010 ). Tuzlaci su straight edge hardcore sastav, pa iako oni sebe svrstavaju u newschool aktove, dodao bih da žanrovski ipak kombinuju idiome starije i novije škole, sa jasnim uticajima 90-tih godina. Vrlo su beskompromisni, izvođački ubedljivi, a aktuelno EP ostvarenje snimljeno je u banjalučkom " DFK"-u septembra 2010-e godine. Na izdanju se našlo ukupno 7 numera, trajanja nešto manjeg od 22 minute, gde najjači adut benda dolazi od strane frontmana koji svojim vokalnim istupima drži sve konce u rukama.Sami songovi interpretirani na engleskom jeziku relativno su ubedljivo izvedeni i međusobno su sličnog pristupa. Hobson' s Choice su svirački izuzetno aktivni, što je za ovakve sastave i najvažnije. Takođe su svesni svojih vrednosti i mana, i činjenica je da bar za sada ne odstupaju od zacrtanih ciljeva.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.hcxhc.tk

www.myspace.com/hcxhc


IRIE FM - Skills Of The Youth


IRIE FM " Skills Of The Youth "
( Exit Music ) 2010.

Free download

Reggae / roots / dub - SERBIA











Beogradski reggae kolektiv IRIE FM prisutan je u kontinuitetu neko vreme na domaćoj muzičkoj sceni, a pristalice ove žanrovske forme vrlo su dobro informisane o delovanju grupe. Bend je svoje prve uspešne korake imao na banjalučkom " Nektar Demo Festu 2009"-e godine, iako dobar deo postave je i od ranije imao sviračkog i izvođačkog iskustva. Krajem odlazeće 2010-e godine, realizuju i debitantsko izdanje, koje je u formi free downloada dostupno na uvid široj zaintersovanoj javnosti... IRIE FM su svoje zadatke obavili, izvršili i uradili na visoko profesionalnom nivou, njihov roots reggae sa elementima duba interpretiran je sa velikom strašću, emocijama i energijom, a iz samih songova izvučen je maksimum u svakom smislu. Aranžmani, produkcija, nasnimavanje, sve je na mestu, kako bi to uostalom i trebalo biti, a sastav preko kompletnog materijala pokazuje i otkriva visok stepen posvećenosti muzici koju izvodi..... Ali, ali... istini na volju ono što dobrim žanrovskim analitičarima može da zasmeta, i što je ruku na srce i očito, je jedan jasan retro pristup, tačnije evidentna zavisnost sastava od uticaja zvuka koji se etablirao na svetskoj sceni u periodu druge polovine 70-tih i prve polovine 80-tih godina. Moguće da je to u krajnjoj istanci predstavljao i izbor benda, ali izvođaćka zavisnost i naklonjenost pomenutoj eri je jasna, očigledna i evidentna....Pomenuto stanje stvari sa druge strane ne umanjuje sve one druge pomenute kvalitete grupe koji su prisutni, kao i vrednost, te "proživljenost" ovde čutih songova....

Ocena : 8 / 10
C / o : www.myspace.com/iriefmbgd

www.exitmusic.tv


среда, 12. јануар 2011.

PEKINSKA PATKA - Un Ano De Amor


PEKINŠKA PATKA " Un Ano De Amor "
( Long Play ) 2010.

CD Single - SERBIA

Punk / punk rock










Profesor Čonta i Pekinška Patka se intenzivno pripremaju da u dogledno vreme predstave javnosti novi studijski album. Povratničke svirke su u medijskom smislu odjeknule u regionu i šire , a nedavni nastup na obnovljenom izvrsno organizovanom novosadskom " Koncertu godine", potvrđuje spremnost postave da se suoči sa novim izazovima ...Proći će svakako i tenzija interesovanja oko pomenutog come backa, a ostaće materijali na uvid javnosti. Kao određena uvertira pomenutom dolazećem albumu, beogradska promotivna kuća " Long Play" upriličila je za javnost realizaciju CD singla sa pesmom " Un Ano De Amor " ( pain versin ), a na njihovom situ potencijalni slušalac/konzument/posetilac može isti song free downloadovati.
" Un Ano De Amor" je na tragu pesama iz prve faze karijere benda, reč je o melodičnoj punk/punk rock varijanti, u kojima čak na momente novosađani znaju da podsete na Kud Idijote. Sigurno im se takvo poređenje neće svideti, ali pažljivim slušanjem može se lako doći do pomenutog poredbenog suda.
Tako se otprilike i može naslutiti u kom će se pravcu kretati nov materijal Pekinške Patke, ali sačekaćemo da se bend po tom pitanju sam oglasi...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.longplay.rs
www.myspace.com/pekinškapatka