среда, 27. јул 2011.

GUNSALE - Newborn R' n ' R


GUNSALE
" Newborn R' n ' R "
( One Records ) 2009.
CD - SERBIA
Highway/garage rock/rock'n'roll










Novosadski sastav Gunsale jedan je od onih koji po pitanju vlastite promocije do sada nije uradio gotovo ništa, a takođe što je i bilo za očekivati, nikakvu dodatnu pomoć nisu imali ni od izdavača " One Records". Šteta, jer reč je o sastavu koji zaslužuje relevantnije prisustvo pod ovdašnjim suncem. Gunsale kombinuju eksplozivnu varijantu highway/garage rocka, sa jasnim rock and roll pa i hard rock dodacima.
Zvuče sveže, unutar pomenutih formi i moderno, a sličnu pozitivnu energiju reflektuju i na svojim koncertnim nastupima. Predstavli su se sa 8 kratkih, ubedljivih, ali pre toga veoma dobro izsviranih songova, koje inače izvode na engleskom jeziku. Takođe su i prilično melodični, a sam ponuđeni materijal im lako " izlazi" iz ruku, glave, " tela". " Newborn R' n' R", koji je izašao gotovo pre dve godine, predstavljao je i predstavlja vrlo ubedljiv diskografski debi benda, sa kojim nažalost novosadski akt nije uspeo da ostvari ni one bazične ciljeve, a to je da za njih čuje i sazna što je veći broj potencijalnih pristalica ovakve izvođačke forme. Nadajmo se da će oni sami uvideti potrebu makar malo izglednije i ozbiljnije promocije u budućnosti, kao i da će sa sledećim izdanjima pomenuti propusti biti prisutni u što je moguće manjoj meri...

Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/gunsale2007




уторак, 26. јул 2011.

POTRES - Simbolos De La Revolution


POTRES
" Simbolos De La Revolution "
( Self - released ) 2011.
EP CD
Punk / punk rock - SERBIA












Smederevski punk doajeni nedavno su objavili u sopstvenoj režiji EP sa 4 numere, od kojih su tri autorske, a jedna poznati cover Beatlesa - " Let It Be". Potres su na sceni od 1991-e godine, sa blagim diskontinuitetom karijere, ali sa aktivnošću koja jeste respektabilna ako je uporedimo sa onom brojnih žanrovskih kolega. " Simbolos De La Revolution" je izdanje koje se donekle može smatrati blago vokalno melodičnijim, od mnogih ranijih, i na neki naćin momci iz benda su pokušali da pomire sirovu i briutalno sviračko-izvođačku postavku sa melodičnijim detaljima. Ali ta i takva melodičnost i dalje ne utiče na onu od ranije žanrovsku prepoznatljivost, koja ih je karakterisala tokom dosadašnjeg perioda delovanja. Energije ni ovoga puta ne manjka, a kompletan materijal je izveden u furioznom tempu, što važi i za pomenutu " Let it Be". Ipak, favorit izdanja je numera koja otvara EP naziva " Sukobi krajnosti"..Evidentan je napor i trud benda, da se na aktuelnom ostvarenju predstave u što ubedljivijem svetlu,kao i da na neki način " prošire" svoju izvođačku koncepciju.
Pre ili kasnije takav stav i pristup uvek daju određene rezultate...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/potres1991




среда, 13. јул 2011.

NO RULES - Homesick Blues


NO RULES
" Homesick Blues "
( Front Rock ) 2010.
CD - BOSNIA & HERZEGOVINA
Blues'n'roll/garage rock
















Tuzlanski sastav No Rules, krajem prošle 2010-e godine objavio je treči po redu studijski album naziva " Homesic Blues". Grupa predvođena glavnim autorom, ritam gitaristom i pevačem Goranom Čamparom - Čampijem, tokom svoje diskografske priče postepeno je modifikovala pristup.
Tako je prvi album " Pasje vrijeme " ( Active Time, 2003. ) u osnovi najviše bio orijentisan ka nekoj njihovoj garage varijanti, dok je drugi " Probaj me " ( Hayat Production, 2007. ) več predstavljao priličan zaokret ka rhythm and blues formi. "Homesick Blues" je negde između prvog i drugog albuma, izražajno u blues i rock and roll sferi, dok je možda više psihološki i pomalo aranžmanski, nego čisto realizatorski, garage opcija takođe prisutna.. " Homesic Blues", se sastoji od 11 numera, pojedinačno pamtljivijih u većem broju. Sama produkcija je uspešno pomirila rhythm and blues sa garage formom, i u tom smeru treba pohvaliti rad producenta i solo gitariste Dražena Mulaosmanovića. To je veoma važno istaći, i čini se da je na adekvatan način pogođena " prava mera" u postavci i završnom miksu songova, jer čini mi se da je to donekle predstavljao problem njihovog drugog po redu albuma, pomenutog " Probaj me".. No Rules su našli izdavača u mariborskom " Front Rocku" Dušana Hedla, a bend je u samoj Sloveniji već od ranije stekao reputaciju uigranog i traženog koncertnog akta... " Homesick Blues" je album sa kojim Čampara i ekipa njegovih saradnika može biti zadovoljna. Slušljivost " Homesick Bluesa" je do sada u poređenju sa ostalim albumskim izdanjima najvidljivija, i to je onaj važan elemenat koji donekle razlikuje aktuelni od prethodna dva ostvarenja.

Ocena : 8 / 10
C / o : www.myspace.com/norulestz






недеља, 10. јул 2011.

TANKER - Sorrow Drive The Will


TANKER
" Sorrow Drive The Will "
( Self - released ) 2010.
EP CD / Free download - BOSNIA & HERZEGOVINA/REPUBLIC OF SERPSKA
Doom/stoner/sludge/death/heavy metal










Banjalučki sastav Tanker danas je sigurno jedan od najznačajnijih novijih metal aktova u regionu. Deluju u formaciji kvinteta, čine ga muzičari sa primerenim stažom, i muziciranjem u raznim lokalnim bendoviima. Zajedno deluju od 2008-e godine, a već sledeće 2009-e na " Demo Festu" osvajaju treće mesto i skreću pažnju u značajnijoj tada meri na svoje postojanje. Tokom prošle 2010-e godine, tačnije augusta meseca objavljuju EP, koji se može i free downloadovati naziva " Sorrow Drive The Will". 4-tog jula su se u svom gradu u pravom svetlu i punoj formi predstavili domaćoj publici kao siupport akt Apocalyptici. Ovog leta nastupaju i na " Wackenu", i nema sumnje da će im dolazeće aktivnosti otvoriti i neka druga vrata. Na svom EP-u su se predstavili kao zreo bend koji na originalan način kombinuje pre svih doom i nešto manje stoner elemente sa sludge, death i classic heavy idiomima. Odlični aranžmani, nesvakidašnja " atmosfera" samih songova, izvrstan timing, rafinirano muziciranje ( što nije tako ćest slučaj kod ovakvih sastava ), te ubedljivost u svakom smislu karakteristika su njihovog koncepta, kao i muzike koja se našla na pomenutom EP-u. 6 vrlo ubedljivih i " ubojitih" numera, autoritativna interpretacija, sjajno pozadinsko muziciranje, kao i relevantna produkcija, pokazuju da momci tačno znaju šta žele, ali da su i svesni vlastitih mogućnosti. Tanker su bend kojeg kada čujete, jednostavno morate ozbiljno shvatiti....

Ocena : 9 / 10
C / o : www.myspace.com/bandtanker




недеља, 3. јул 2011.

SIX PACK - Epicentar


SIX PACK
" Epicentar "
( Self - released ) 2011.
CD/Free download - SERBIA
Melodic punk rock











Gotovo u isti dan, kada je i objavljen album kragujevačkog sastava Čovek Bez Sluha, zainteresovana javnost ima priliku da se upozna i sa novim ostvarenjem Six Packa. Kao što je poznato, osim žanrovske bliskosti u oba sastava ključnu ulogu ima frontman i glavni autor Miki Radojević.
Inače Six Pack su sa karijerom krenuli još 1993-e godine, a do sada su objavili zajedno sa aktuelnim 6 albuma. " Epicentar" se može preuzeti i kao free download ostvarenje, što će naravno obradovati priličan broj pristalica benda, kojeg imaju u regionu. " Epicentar" je snimljen na domaćem terenu, u Smederevskoj Planci u " Studiu Plus", a producent i snimatelj bio je Pacca Milekić. " Epicentar" je još jedno izdanje kompaltnih, melodičnih, i snažnih autorskih radova Mikija Radojevića. Miki veoma ubedljivo barata trominutnom formom, uspevši da bude jednako jasan u poruci i od pre poznatim stavovima... Ljubavna tematika možda više no što je to bio slučaj na ranijim izdanjima je ovde prisutna, no u krajnjoj liniji prepoznatljiv stil benda nije " okrnjen". " Epicentar " je vrlo slušljivo izdanje, sa verovatno većim brojem numera pogodnih za potencijalna radijska emitovanja i ćešća preslušavanja....

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.sixpackserbia.com