уторак, 25. октобар 2011.

RAIN DELAY - Slumber Recon


RAIN DELAY
" Slumber Recon "
(Insurection/Dark Revolution/Free Download)2011.
CD
Various metal/rock genres - SERBIA







Beogradski sastav Rain Delay pravi je primer akta, koji iz albuma u album u kreativnom smislu napreduje. I nije u pitanju samo muzičko- konceptualni deo, već i kompletan način promocije koji ide u korak za savremenim trenutkom, kao i okruženjem u kojem deluju.
" Slumber Recon " je treći po redu album grupe, koji donosi prilične promene u stilsko-izražanoj varijanti. Njihov death / doom / medieval pristup, prepoznat tokom prvih godina delovanja, znatno je proširen, i puno progressive, ali i alter detalja je prisutno u njihovim pesmama.
Struktura samih songova je znatno složenija, aranžmani raznovrsniji, a vokaliziranje slojevitije i ubedljivije. Ponuđeni materijal deluje kao koherentna celina, iako same pesme znaju biti različite jedna od druge. Dominira materijal sporijeg i laganijeg tempa, iako se ne radi ni o kakvim baladama u jednom standardnijem poimanju značenja. Rain Delay su snimili veoma ozbiljan album, zakoračilvši stazama uspeha i na tržištu Italije, a njihova ozbiljnost u tretiranju ove vrste posla, zaslužuje pohvalne epitete. Iako to nije, " Slumber Recon" deluje i zvuči kao konceptualan album, koji zavređuje češća preslušavanja i dodatne analize. CD postoji u fizićkoj formi, ali i kao free download ostvarenje dostupno auditorijumu koji želi da se druži sa njihovom muzikom. Rain Delay kreću napred krupnim koracima, a " Slumber Recon" potvrđuje koliko je bend na pravom putu...

Ocena : /
C / o : www.darkrevolution.org


субота, 22. октобар 2011.

REPLIKA 42 - Replika 42


REPLIKA 42
" Replika 42 "
( Self - released ) 2011.
CD - SERBIA
Garage/alter rock







Subotički sastav Replika 42 formiran je tokom 2007-e godine. Deluju u formaciji tria, kojeg čine : basista Saša Medan, gitarista i pevač Dragan Vidaković Risto, i bubnjar Aleksa Otašević. Risto i Aleksa takođe sviraju u žanrovski sličnom subotičkom sastavu - Nafta.
Bend je više puta nastupao u svom gradu i okolini, a bili su učesnici zaječarske gitarijade 2008-e godine. Fondacija " Fokus" pomogla im je oko snimanja i realizacije izdanja, koji se takođe može slobodno preuzeti, pored postojanja CD-a. Bend se predstavio kroz 11 songova, koje su otpevane na maternjem jeziku, a u žanrovskom smislu subotičani su ponudili vlastito viđenje kombinacije garage rocka i alter rock tendencija. Sirovi i hopnotički gitarski zvuk prati " udaljeno" vokaliziranje, koje je u određenoj suprotnosti, ali nikako i disharmoniji sa sviračkim delom. Materijal je ujednačen, u vodeći plan više ulazi sama atmosfera koja karakteriše pesme, nego što se pojedine numere izdvajaju.
Subotički trio deluje kao uigran tim, songovi im jednostavno izlaze, mada imam utisak da je produkcija morala biti bolje postavljena i " provučena". Sam produkcijski pečat je u svojoj finalizaciji " neodlučan" , što donekle kvari stečenu sliku o ponuđenom materijalu, datom na uvid javnosti. Sa druge strane Replika 42 potvrđuju da poseduju značajan autorski potencijal, pitanje je samo na koji način će uspeti da plasiraju svoja razmišljanja, kao i da li će se snači u marketinško-promotivnom delu priče.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/replika42




четвртак, 20. октобар 2011.

M BURNS - M Burns


M BURNS
" M Burns "
( Self - released ) 2011.
CD - CROATIA
Alter metal/various metal genres







Iz Crikvenice dolazi sastav M Burns, formiran 2006-e godine. Deluju u formaciji kvinteta, a od nedavno imaju u vlastitoj diskografiji i istoimeni CD, kojeg su takođe priredili / objavili u sopstvenoj režiji. Dobro su poznati u hrvatskom metal communityju, i tokom proteklih godina očigledno se nakupilo i dovoljno iskustva, kojeg su svom " silinom" pretočili u muziku koja se našla na njihovom albumu.
M Burns su se predstavili sa 14 songova, koji su interpretirani na engleskom jeziku. Sastav komunicira sa više žanrovskih podvarijanti , gde se u epicentru svega nalazi neko njihovo viđenje metala, prilično inspirisano 90-tim godinama. Ima u načinu samog pristupa songovima, muziciranju, kao i tretiranju aranžmanskih rešenja uticaja pridošlih od sastava kao što su Korn, Deftones, ali i Alice In Chains. Dakle ima i nu metal varijanti, a povemene kombinacije screamo vokaliziranja sa growl istupima i " normalnim" načinom interpretacije, karakteristika su strukture večine ovde čutih i prisutnih pesma.Produkcija je dosta ubedljiva, dok su pojedina aranžmanska rešenja složenija, no što se možda dalo očekivati, početkom prvih odslušanih taktova muzike. Bend je svirački prilično uigran, a ne nedostaju ni povremeni uplivi metalcore-a, provučenog kroz sam način izvođenja materijala. Nema sumnje da je od strane benda uložen veliki napor da se u samoj realizaciji ostvare/dosegnu što je moguće viši standardi. Čini se da su u pojedinim elementima možda i suviše " robovali" manirizmu, kao da ni malo više originalnosti ne bi škodilo, jednoj sveobuhvatnijoj finalnoj ubedljivijoj slici. Ipak, M Burns pokazuju da su sastav koji vrlo ozbiljno pristupa svom delu posla...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/mburnsband





субота, 15. октобар 2011.

F I T - 2011


F I T
" 2011 "
( Self - released ) 2011.
CD - CROATIA
Power pop/melodic rock








Riječki sastav Fit nakon 22-e godine ima novi studijski album. Grupa koja je tokom druge polovine 80-tih godina uživala na Ex-Yu, a naročito prostorima Srbije primerenu popularnost, jedan duži period nije delovala, da bi pre par godina, koliko su im to naravno uslovi dozvoljavali, obnovili sviračke akcije,objavivši i koncertni album " Live uz Rijeku" ( Dallas Records, 2008 ). Tada su 2 puta nastupali i u Beogradu, a od nedavno njihova diskografija je bogatija još jednim studijskim izdanjem, jednostavnog naziva " 2011". Album se može sa njihovog site-a slobodno preuzeti, i gotovo je sigurno da će veliki broj njihovih pristalica zbog ovakve odluke benda imati razloga za zadovoljstvo. Kako kompletna postava nije na jednom već "raštrkana" na više mesta, materijal ovde prisutan, nastajao je kako sami članovi grupe kažu preko Interneta.
Na kraju dobili smo 11 novih pesama, koje bi trebale odslikavati sadašnje autorsko razmišljanje benda u novonastalom okruženju i realnosti.
" 2011 " je album bogat emotivnim refleksijama i nekom može se reći " setnom " reminisencijom mladalačkog perioda, kada su stvari izgledale lepše i bolje, ljubav i odnosi među polovima bili iskreniji, seks romantičniji, a budućnost izglednija. Mnogo, zaista mnogo refleksija ka 80-tim godinama bend je uputio svojim tekstualnim porukama, i kao da je kompletan materijal " rađen" za generaciju koja je odrastala u pomenutoj eri. Sami songovi, odnosno najveći broj prisutnih numera, odsviran je u srednjem češće sporijem, nego bržem tempu, i ima mnogo tkzv. polu balada. Ali takođe i nekoliko pesama, izuzetno pogodnih za radijska emitovanja, a ne treba sumnjati da će u budućnosti predstavljati i standardni repertoar njihovih " live" nastupa. Pesme koje otvaraju izdanje - " Ne mogu bez nje" i YinYang" su mora se to priznati sjajne kompozicije, gde bend vidimo u prepoznatljivom izdanju i formi, baš onako kako smo ih pamtili u ona starija vremena. Istakao bih takođe vrlo ubedljive songove - " Kraljica" i " Mornar u snovima", gde u drugoj navedenoj kombinacije korišćenja slide gitare, aranžmana i finalnog miksa predstvljaju pravi slušalački užitak. Ima i pesama koje ne uspevaju da prate pomenute, i čini se da su poslednje tri numere - " Vodimo ljubav", " Pitaju me svi", " Sunce u noći" nešto " kraćeg" daha, i trebale su biti na neki način " dorađenije"...Ali, članovima sastava treba odati priznanje da su se hrabro upustili u kreiranje novog materijala, pokazujući jasnu želju da se i u ovom vremenu i okruženju , prevashodno sebi - dokažu. " 201" sadrži takođe materijal koji prosto zahteva češća preslušavanja. Da ponovim još jednom, nekoliko pesama, a naročito one koje sam pomenuo, imaju kvalitet njihovih najpoznatijih ranijih radova, što bi svakako trebalo predstavljati po bend podsticaj i za buduće autorske izlete.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.fitrijeka.com




недеља, 9. октобар 2011.

E.N.I. - Crna kutija


E.N.I.
" Crna kutija "
( Dallas Records ) 2011.
CD
Pop - CROATIA








Riječki ženski sastav E.N.I. aktivan je na hrvatskoj sceni od 1996-e godine. Do sada su ove dame zajedno sa aktuelnim ubjavile ukupno 5 albuma, plus kompilacijsko izdanje najvećh uspeha. Učestvovale su kao predstavnik svoje zemlje i na " Eurosongu" u Dablinu 1997-e, kada su osvojile od 24 predstavnika, 18 mesto/poziciju, u kako se to kaže krajnjem plasmanu. " Crna kutija" je najnovije ostvarenje, realizovano nakon nešto duže pauze, uzrokovane najvećim delom porodičnim promenama / obavezama dela postave. CD se " kuvao" praktično 4 pune godine, a veća grupa autora, producenata i gostiju utisnula je svoj pečat kompletnoj finalnoj slici izdanja. Tako su pored starih saradnika Vave i Dejana Oreškovića, svoj doprinos pružili i Elvis Stanić, te Neno Belan, Matej Zec, Ljubica Gurdović... dok Massimo Savić zajedno sa devojkama interpretira treći song po redu ( a ima ih ukupno 10 ), naziva " Lijepa kao Sahara". Evidentna je želja grupe, kao i njihovog tima, da na uvid javnosti ponude izdanje, koje će predstavljati njihov ozbiljniji " zaokret" ka postulatima savremenog euro popa, a da se pri svemu tome ne izgubi od ranije prisutna prepoznatljivost.
Kako je bilo i za očekivati, tehnički elementi su urađeni na visoko profesionalan pa i stilizovan način, i može se reći da je u aranžerskom i produkcijskom smislu ekipa iskusnih aktera uspela da u dobroj meri pomiri " slušljivost" songova , sa tendencijama trendovskih potreba, i deluje da na kraju balade, devojke sa obavljenim poslom mogu biti zadovoljne. Čini se da je na albumu prisutan takođe manji broj pesama, nego što je to bio slucaj na prethodnim izdanjima, koje " estradiizovanijom" porukom napadaju ukus " poštenog" slušaoca, i na kraju, dobro je, da je tako..Bez obzira na ukuse populacije koja je i do sada sa većom ili manjom pažnjom pratila ono što u muzičkom smislu riječanke nude, " Crne kutija" je ozbiljnije ostvarenje, ma šta sve to značilo, od gotovo svih ostalih njihopvih prethodnih diskografskih " istupa".. Koliko će to uticati na sled dolazećih događaja vezanih za karijeru prevashodno na domaćem teenu, pokazaće već skorija budućnost....

Ocena : /
C / o : www.dallasmusica.com



субота, 1. октобар 2011.

COTA G 4 - U čemu je zapravo stvar


COTA G 4
" U čemu je zapravo stvar "
( Dallas Records ) 2011.
CD
Rock/hard rock - CROATIA







Daruvarski sastav Cota G 4 dočekao je posle verovatno neplanirano duže pauze izlazak svog drugog po redu albima. I ovaj, kao i prethodni, objavljen je za " Dallas Records". Cota G 4 na svoj način kombinuju postulate rocka i hard rocka, etabliranog na Ex-Yu prostorima tokom 70-tih i 80-tih godina. Prisutna je u njihovom pristupu evidentna old school i retro varijnata, a u pojedinim segmentima žanrovski pesme dodiruju i bazičnije rock and roll, kao i pop idiome. Materijal je dugo sniman i pripreman, podeljen je na 3 dela, koja iako donekle po pristupu i vremenskim intervalima realizacije različita, izvođački i nisu toliko raznorodna. Važan, da ne kažem ključni element izražajnog koncepta benda baziran je na vokalu frontmana Marka Osmanovića, ali i samoj pevačkoj dimenziji koja u kompletnoj izvođačkoj varijanti dinamizira i uobličuje samu strukturu songova, ali i finalnu poruku. U određenim segmentima bend iz Daruvara zna da podseti na starije i etabliranije kolege iz pomenutog perioda, i prve asocijacije vode do Divljih Jagoda, manje do Bijelog Dugmeta, ali sve u svemu postoji vidljiva izvođačka dimenzija, kao i put koji je izraženije samo njihov. Na albumu se našlo 10 songova, i sam artanžmanski, kao i realizatorski pristup pokazuje ozbiljnost članova postave, koji su se trudili da sve to zvuči i izgleda maksimalno korektno. Sa druge strane vidljiv je manjak " komercijalnijih" numera, kao i pesama koje bi mogle imati lakšu dostupnost do slušalačkog auditorijuma. Sama produkcija je prilično neobično postavljena, mnogo manje je okrenuta savremenim " trendovima", a više opet ka nekoj old school priči. No, mišljenja sam da produkcija nije uspela da " izvuče " one bolje strane samog izvođačkog dela benda na površinu, i jednostavno morala je biti mnogo , ajde da uportrebim taj termin - drugačije i raznovrsnije postavljena. Ono što u muzićkom smislu nudi daruvarski bend ovde ima publiku, no deluje da je sama finalizacija izdanja u tehničkoj realizaciji najblaže rečeno - zatajila. Pretpostavljam da su Cota G 4 verovatno intersantniji u koncertnoj ( s obzirom da do sada nisam imao prilike da ih gledam " uživo" ) nego u studijskoj varijanti. " U čemi je zapravo stvar" delimično " upada " u zamku drugog albuma, no vremena za ispravke uvek ima....

Ocena : /
C / o : www.dallasmusic.blog.hr