петак, 17. јул 2015.

POGREŠNA ODLUKA - "Bez glasa" Demo



(Self - released) 2015.CD
Instrumental rock / instrumental metal - SERBIA

Kvartet iz Topole - Pogrešna Odluka, je bend koji gaji i kreira svoje viđenje instrumentalnog, gitarski orijentisanog rocka. Postoje od 2007-e godine, a ove sezone sam imao priliku bolje da ih upoznam preko koncerata na "BDFL-a."Jedan su jedan od sastava koji je došao do finala, gde su bili i pobednici po glasovima publike. Puno nastupaju "uživo", i može se reći da su formiran akt, koji jasno distribuira svoje sviračko i autorsko viđenje priče. Na njihovom Demo CD-u se našlo 13 numera/  tema, urađenih u maniru rekao bih kombinacije instrumental rocka i instrumental metala. Odlikuju ih uigrana i uvežbana svirka,koju prate koloritna aranžmanska rešenja,u određenoj meri složena, ali nikako dosadna ili komplikovana. Materijal im je ujednačen, za jedan Demo čak vrlo pametno koncepcijski postavljen i "umiksovan", i bend je čini se uspeo da na relevantan način promoviše svoj autorsko/ izvođački koncept. "Uživo" su takođe vrlo ubedljivi, a sama publika na koncertima, iako je reč o instrumentalnom materijalu, vrlo direktno sa bendom učestvuje u "izvođenju" songova". Videćemo kako će se momci iz Topole snaći u onoj težoj promotivnoj priči, koja im tek predstoji. Diskografski početak je sasvim obećavajući..

C /o : www.pogresnaodluka.com


                                                            


 

 

ROK MAŠINA - "Antologija 1980 - 1983"



(Multimedia Music) 2015.2 CD
Hard rock - SERBIA

Kultni beogradski sastav Rok Mašina, nastao je na pepelu priznatije i etabliranije Pop Mašine, čiji se muzički život zvanično ugasio 1977-e godine. Od grupe koju su predvodili Zoran Božinović i Robert Nemeček, muzički, novinarski i fan krugovi u Beogradu, i samoj Srbiji onog vremena, mnogo su očekivali,i bend se smatrao nekom vrstom dolazeće super postave, u kojoj je važnu ulogu imao i gitarista Vidoja Džindžer Božinović ( godinama već u Ribljoj Čorbi ). Rok Mašina je trajala relativno kratak vremenski period, a delovali su na sceni kada su se dešavale važne stvari i događaji unutar novog talasa. Beogradski kvartet je izvodio varijantu hard rocka, koja se zasnivala na snažnoj gitarskoj međuigri braće Božinović. Objavili su jedan single, jedan album i jedno 12-to Inchno EP izdanje. Nažalost tokom kratke karijere egzistiranja, nisu uspeli da ispune očekivanja fanova i javnosti, i što je još važnije svoja lična. Nije ih pratila očekivanija komercijalnost, a za sve to vreme bend je održao i mali broj "živih" nastupa. Pamtim, sjajan koncert benda u kratkotrajnom beogradsko/dorćolskom prostoru - "DOK", a svirali su i kao deo putujućeg karavana u Zagrebu, kao deo priče "Pozdrav iz Beograda/ Zagreba", koja je obeležila ondašnja novotalasna događanja. "Antologija 1980-1983" obuhvata kompletan opus grupe, plus bonuse ( live, demo, neobjavljene , drugačije verzije songova ), uz ozbiljan propratni produkcijski rad, i dodatak luksuznog 48-o stranog bookleta. Sve što je bend tokom troipo godišnjeg perioda radio, je tu na jednom mestu, dostupno zantersovanoj javnosti na uvid.
Rok Mašina iako nisu ostvarili možda za ono vreme postavljene standarde i željeni cilj, predstavljaju nezaobilazan segment beogradske, ali i šire rock priče unutar  ondašnje EX - Yu scene. U svom opusu su ostavili i nekoliko vrlo jakih songova - "Granica", "Nulti čas", "Bilo mi je bolje", preko kojih se moglo čuti kakav su gitarski tandem braća Božinović. Deo istorije je tako dostupan za neku novu analizu, i ne samo za ona starija pokolenja, koji su životni put karijere grupe "proleteli" zajedno sa akterima.

C /o : www.multimedia-music.com








                                                                   

                                                       
                                                      

среда, 8. јул 2015.

JANI MODER'S BRAIN BLENDER - "Abacus"


(RTV Slovenia) 2014.
CD
Fusion/modern jazz - SLOVENIA

Gitarista Jani Moder u jazz krugovima Slovenije, ali takođe i u internacionalnim relacijama, ima respektabilan status. Ovaj Berklee učenik na skoro 40 albuma se pojavljuje kao gitarista, i njegov studijski rad je respektabilan. Tkzv. solo diskografija kreće 2008-e godine i albumom "Momentum", da bi se nastavila izdanjem iz 2012-e - "Sky High Low Down". "Abacus" je njegovo još uvek aktuelno ostvarenje, realizovano tokom 2014-e za nacionalnog izdavača "RTV Sloveniu". Jani Moder's Brain Blender band realizovao je materijal u formi kvarteta, no vredi istaći
podršku i drugih etabliranih instrumentalista, koji su participirali na snimcima sa albuma. "Abacus" je izdanje na kojem se našlo 10 instrumentalnih numera, urađenih u maniru classic fusiona, sa dodacima ambiental i drugih modern jazz elemenata/ tendencija. Vrlo lirična i specifična atmosfera obiluje ponuđenim materijalom, koji je u producentskom i aranžmanskom smislu postavljen kao koherentna celina. Vrhunsko izvođačko umeće, i da ponovim još jednom vrlo prijatna atmosfera samih songova, karakterišu muziciranje gospodina Modera i ekipe saradnika. Neko od jazz čistunaca bi mogao reći da je ovo sve već "viđeno" i odsvirano puno puta godinama unazad, no Jani Moder je vešto uspeo da se izvuče iz "kandži" manirizma, ili kopiranja već čutog. "Abacus" je izdanje zrelog muzičara, sa jasnim autorskim dignitetom..

C /o : www.facebook.com/janimodermusic

          www.zkprodaja.si

                                                      

                                                  
 



                                                     


                                                  





JOKO ONO - "Joko Ono"


(ZARŠ)  2014.
EP CD
Hardcore/ punk - SLOVENIA

Ljubljanski sastav intrigrantnog imena - Joko Ono, nastao je na pepelu grupe Intimn Frizurn, a njihovci počeci datiraju od 2010-e godine. U postavi su kvartet, i imaju intersantnu i ubedljivu vokalnu solistkinju - Živu Zidar Borju. "Založba Radio Študent" im objavljuje EP CD na kojem se našlo 7 songova. Joko Ono izvode energičnu i delimično agresivnu varijantu hardcore/punka, gde u izražajnom smislu centralno mesto ima vokaliziranje pomenute pevačice. Više naginju ka uslovno rečeno starijoj školi, mada način tretiranja aranžmanskih i sviračkih rešenja, pokazuje da prihvataju ovovremenske izazove. Deluje da su "realističniji" u koncertnoj nego u studijskoj formi, ali njihovo autorsko viđenje zaslužuje slušalačku pažnju. Videćemo kakvi će biti njihovi sledeći koraci, prvo u samoj Sloveniji, jer za sada još uvek nije vidljiva, nazovimo to neka regionalna ili šire posmatrana internacionalna promotivna akcija...


C /o : www.jokoono.bandcamp.com